Nieuwssudoku, nieuws als puzzel.

Contact
Kopen
 
Wat zijn de spelregels?
 
Hoe werkt het programma?
 

Wat zijn de spelregels?

Een nieuwssudoku werkt precies zo als een cijfersudoku, alleen zijn de cijfers vervangen door woordjes. De opgave bestaat uit een diagram met negen verschillende woordjes. Je moet die negen woordjes zodanig in de open vakjes invullen, dat op elke rij, in elke kolom en in elke vet omlijnde groep, elk woordje precies één keer voorkomt.

Eigenlijk heb je aan de gegevens in het diagram zelf genoeg om de sudoku op te lossen, maar om het iets makkelijker en veel leuker te maken krijg je er ook nog een aantal hints bij. Als je de hints in de volgorde waarin ze gegeven zijn langsloopt is het steeds eenduidig wat je in welk vakje moet invullen.

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de eerste sudoku ("Week 01"):

Hint 1 luidt:

Donderdag 5 januari 2012
Schoonmakers protesteren al sinds maandag tegen de slechte arbeidsvoorwaarden en het gebrek aan .......... voor hun werk. Vandaag houden ze een een "mars van respect" naar een grote opdrachtgever voor de schoonmaaksector.
(10 letters)
rechtsboven

Misschien kun je het je nog herinneren, en anders spiek je even welke woorden in het diagram worden gebruikt. Je komt dan uit op waardering (inderdaad 10 letters).

De rest van de hint, "rechtsboven", betekent dat je het gevonden woord (waardering) kunt invullen in, tja, de vet omlijnde groep rechtsboven.

Kijk maar naar rij 3: daar staat al "waardering" op B3, dus dat woord kan niet nog eens in een van de onderste 3 vakjes van de vet omlijnde groep rechtsboven komen. Verder zijn in die groep alleen G2, H1 en I2 nog open, maar vanwege "waardering" in G4 en H7 vallen G2 en H1 af. Je moet dus "balgstuwen" invullen in I2.

Behalve een van de groepen links/midden/rechts-boven/midden/onder kan de aanwijzing ook een van de rijen 1-9 of een van de kolommen A-I zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat je de aanwijzingen in de volgorde waarin ze gegeven zijn moet opvolgen. Zou je bijvoorbeeld na Hint 1 meteen naar Hint 9 kijken:

Maandag, 2 januari 2012
Vandaag werd bekend dat op 21 december de Münchense taxichauffeur Gerd Deutschmann is overleden. Behalve taxichauffeur was hij ook acteur. Hij speelde onder meer de rol van Kapitein .... .
(4 letters)
6, middenrechts, 7, G

dan kun je daar nog niets mee. Het gezochte woord is natuurlijk "Iglo" maar waar op rij 6 moet het komen te staan? Het kan op E6, maar ook op G6. Maar als je eerst de voorafgaande hints correct hebt gevolgd is de onderstaande situatie ontstaan:

Nu is duidelijk dat "Iglo" op E6 moet staan.

Als je alle aanwijzingen correct opvolgt komt de puzzel gegarandeerd uit.

 

Terug naar boven

Oud nieuws in
een nieuw jasje.
Werkt op elke Mac met
OS X 10.6 of hoger.
Elke week van 2012
een nieuw opgave.